Özgür Masur ayakkabı tasarladı

Tasarım dünyasının en beğenilen isimlerinden Özgür Masur şimdi de ayakkabı tasarımlarıyla kadınların gönlünü kazanmaya hazırlanıyor.

Özgür Masur ayakkabı tasarladı

Kadınlara "Sizin için arzu nesnesi olan moda ürünü nedir?" diye sorarsanız pek çok kadının cevabı "Bir Özgür Masur elbisesi" olacaktır. Tasarımlarıyla moda dünyasında kendine özel bir yer edinen Özgür Masur, moda tutkunlarının karşısına şimdi de ayakkabı tasarımlarıyla çıkıyor. Yaptığı defilelerde koleksiyonunu bir bütün olarak görmekten hoşlanan Özgür Masur, sadece kıyafetleri değil, podyumda mankenlerin ayağında gördüğümüz ayakkabıları da kendi tasarlıyormuş. Ayakkabı tasarımları için daha önce de yaptırdığı Butigo markasıyla işbirliğine giren genç modacı, siyah, parlak sarı ve taş rengi olmak üzere üç farklı model tasarladı. Özgür Masur'la Butigo. com üzerinden satışa sunulan ayakkabılarını ve yaklaşan moda haftasını konuştuk.

Butigo aracılığıyla Özgür Masur tasarımlı ayakkabılarınız satışa sunuldu. Daha önce hiç ayakkabı tasarlamış mıydınız?

Koleksiyonlarımı hazırlarken ayakkabıdan aksesuara her şeyi kendim yapmayı severim. Hazır bir şey kullanmak içime sinmiyor. Koleksiyonu bir bütün olarak düşündüğüm için başından beri aksesuarı da ayakkabıyı da ben tasarlıyorum.

Bir koleksiyonun için kaç model hazırlıyorsunuz?

Koleksiyonunun kendi detayı içinde bir matematiği oluyor. Her elbisenin altına bir ayakkabı yapmak çok mantıksız. Dolayısıyla üç-dört modelde bitirip, renk ve aksesuarlarıyla zenginleştiriyorum.

Elbise ve ayakkabı tasarlamayı karsılaştırmanızı istersem, hangisi daha zor?

Ayakkabı tasarlamak daha zor. Teknik olarak uygulaması zor bence. Gerçek alanım moda tasarımı olduğu için belki de bana öyle geliyor. Ayakkabı tasarlamak kolay ama o tasarımı kadının üzerinde yürüyebileceği hale getirmeniz göründüğü kadar kolay bir iş değil.

Türk kadınının ayak ergonomisi nasıl? Avrupalı kadınlarınınkinden farklı mı?

Türk kadınının daha taraklı bir ayak yapısı olduğu için çok yüksek ökçeli ayakkabı tercih edemiyoruz. Yüksek platform severim ama platformlu ayakkabıyı sadece uzun bacaklı kadınların giymesi gerektiğini düşünüyorum. Taraklı ayaklarda yüksek platform güzel durmuyor, ayak çok büyük görünebiliyor.

Kısa boylu kadınların platformlu ayakkabı giymesi bir moda hatası mı?

Ne kadar büyük topuk giyerseniz kaslar o kadar esniyor ve o kadar uzun görünüyorsunuz. Provalarımda da modellerimin giyeceği ayakkabıyı yanlarında getirmesini istiyorum. Bacak boyu kısa bir kadına yüksek topuklu ayakkabı giydirirseniz, bacak değil ayak insanın gözüne batıyor. Yüksek platform giyecek kadınların mutlaka bacak boyunun uzun olması gerekiyor. Mini bir etek ve yüksek platformun, kısa bir bacakta çok çirkin durduğunu düşünüyorum.

Butigo ile olan işbirliğinizden bahsedebilir misiniz?

Bir önceki sezon Butigo ile çalışmaya başladım. Defile ayakkabılarımın üretimini onlar yapmıştı. Koleksiyonu altı ay önceden yaptığım için sezonu geldiğinde o ayakkabıları site üzerinden satışa koyuyoruz.

Butigo nasıl bir site?

Türkiye'deki sadece tasarım ayakkabı satışı yapan ilk internet sitesi. Kaliteli ve rahat ayakkabılar yapıyorlar. Orada tasarım grubunu yöneten kişi, benim üniversiteden hocam Yeşim Bağrışen. Bu ayakkabıları, işin eğitimini almış, tasarım kökenli kişiler yapıyor. Renk kombinasyonu, geçisiyle ve estetik duruşuyla başka markaların ayakkabılarından ayrılıyor Butigo'nun ürünleri.

Butigo'ya özel tasarladığınız ayakkabılardan biraz bahsedebilir misiniz?

Sarı, siyah ve taş olmak üzere üç farklı renkte tasarladım ayakkabıları. Bunlar zaten benim koleksiyonumun renkleri. Ayakkabıların her birinde bileğe denk gelen bir parçası var. Aslında bacak boyunu kesen bir ayrıntı ama bu ayakkabıyı tasarlarken orada bir leke görmek istedim.

Ayakkabıların fiyatı nedir?

69 TL ve sadece Butigo.com üzerinden satın alınabiliyor.

Satışlarınız nasıl gidiyor?

Ajansımın söylediğine göre satışlar çok iyi gidiyormuş. Bazı renklerin stokları bitmiş bile.

Bu ayakkabılarla birlikte giymek için nasıl kıyafetler önerirsiniz?

Diz hizasında etek veya elbiselerle giyilecek bir ayakkabı değil. Ya çok uzun ya çok mini etek boyuyla tercih etmelisiniz. Pantolonla da giyilebilir, ayakkabılarım inanılmaz estetik duruyor ayakta.

Bu yıl kalem etekler çok moda, ayakkabılarınızı bu boyda kıyafetle kullanabilir miyiz?

Koleksiyonumda çok fazla kalem etek yoktu, mini etekler vardı. Dolayısıyla ayakkabılar da mini boya göre tasarlanmıştı. Yeni hazırlayacağım koleksiyonda ise kalem etekler yoğunlukta. Streç ve dizaltı eteklerimin altına yine bilekli ayakkabılar yapıyorum ama o bölüme metal kullandığım için bacağı çok kesmiyor. Bu yıl her yerde kalem etekler göreceksiniz; Victoria Beckham'ın kullanmış olduğu boy herkesi çok etkiledi, hatta onun adıyla anılmaya başlandı. Hem couture müşterileri hem de diğer müşteriler hep o boy istemeye başladılar. Yakın zamanda gerçekleşen moda haftalarında da her tasarımcının koleksiyonunda bu tarz eteklerin mevcut oldugunu gördük.

Özgür Masur tasarımı ayakkabıların devamı gelecek mi?

Şu an yaz koleksiyonu üzerine çalışıyorum, dolayısıyla o koleksiyona uygun yine ayakkabı tasarlayacağım. Zaten Butigo satacak diye düşünerek yapmıyorum tasarımlarımı, koleksiyonumu tamamlayacak şekilde tasarlıyorum. Onlar da beni bu anlamda özgür bırakıyorlar. Yeni koleksiyonum için yapılan ayakkabıların renkleri siyah, kırmızı ve ten rengi. Bu renkler koleksiyonumu tamamlıyor ama internet üzerinden satışa çıkacağı zaman başka renklerde de yapılmasını isterim. Mesela limon rengi bir modelin olması çok hosuma gider.

Kadın ayakkabılarında katlanamadığınız şeyler var mıdır?

Kalın topuğa tahammül edemem. Dolgu topuğu da hiç görmek istemiyorum. Bir kadını bu kadar çirkin gösteremez dolgu topuk, hele bir de altını mantar yapıyorlar, hiç dayanamıyorum. Kısa boylu ve taraklı ayağı olan bir kadında babet görmeye dayanamıyorum. Şişman bir kadının tayt giymesi gibi bir şey benim için.

Beğendiginiz bir ayakkabı tasarımcısı var mı?

Christian Louboutin.

İstanbul Fashion Week yaklaşıyor. Hazırlıklarınız nasıl gidiyor?

İFW'de yönetim değişti, başkanımız Mehtap Elaidi oldu, ben de yönetim kurulundayım. Bu sene çok güzel olacağını düşünüyorum. İstanbul Modern Antrepo'da gerçekleşecek, çok büyük bir mekan, ekip olarak çok heyecanlıyız. Koleksiyonumun üç ay önceden tasarımları bitti ama müşterinin yoğunluğundan ürünleri veremedik.

İFW'ye hangi koleksiyonunuzla katılıyorsunuz?

Moda haftasında 'Soul by Özgür Masur' isimli hazır giyim koleksiyonumun ilk defilesi olacak. Çok renkli bir koleksiyon, bir kadının alması gereken parçaların hepsi bu koleksiyonda var. Çok şık bir davet için, çok uygun fiyatlara alınıp kırmızı halıda yürünebilecek kıyafetler var. Zaten 'Soul by Özgür Masur'un amacı daha fazla kitleye ulaşmaktı. Couture yapmak lüks bir şey, fiyatlar yüksek. Aslında yaptığım iş, bana ulaşıp "Senin elbiseni biz de giymek istiyoruz" diyenlere bir cevap niteliği taşıyor.

İFW sizce iyi yerlere geldi mi, eksikleri var mı?

Henüz daha çok yeni İFW. İnsanların bizi tanıması, yurtdışından buraya gelmesi zaman alacak tabii. İtalya'nın moda haftası neredeyse 59 yıllık, Fransa'nın ise Louise dönemine kadar gidiyor. İFW ise 2009'da kurulmuş bir organizasyon. Büyümesi için herkesin elinden tutması gerekiyor. Her şeyden önce tasarım geçmişi olan bir ülke değiliz. Eleştirmeden önce bu kadar kısa sürede nereye geldiğimizi araştırıp sonra konuşsun insanlar. Türkiye'deki tüm tasarımcılar tamamen kendi ceplerindeki parayla koleksiyonlar hazırlıyor. Hiçbirimiz sponsorsuz defile yapamıyoruz. Diyelim moda haftası sonrası Japonya'dan sipariş aldınız. Ertesi gün atlayıp Japonya'ya gidemiyorsunuz. Ben de dahil olmak üzere tüm moda tasarımcıları oturup internetten en ucuz uçak biletini bulmaya çalışıyoruz. Devlet bu organizasyonu üstlenmediği sürece hiçbir zaman Paris, Milano, New York'takilere yetişemeyiz.

Deran Özer

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.