Tropik meyvelerin beslenmedeki yeri

Tropik meyvelere olan ilgi ülkemizde de büyük. Pek çok antioksidan ve vitamin içeren tropik meyvelere günlük beslenme rutininizde yer açın

Tropik meyvelerin beslenmedeki yeri

Son yıllarda tropik bölgede yetişen meyvelere rağbet arttı. İthal etmenin yanı sıra Türkiye'de iklim koşulları uygun olan bölgelerde üretimi de yapılıyor. Tropik bölgelerden ithal edilen meyveler, frigrofik taşımacılık sayesinde özelliklerini yitirmeden tüketiciye ulaştırılıyor. Kalorileri biraz yüksekçe de olsa, pek çok antioksidan, vitamin ve mineraller içermeleri nedeniyle keyifle tüketebileceğiniz alternatif meyveler arasında yer alıyor.

MUZ

Üç doğal şeker olan sakaroz, meyve şekeri ve glikozu içinde barındırır ve hem anlık hem de sürekli enerji sağlar. Muzda bulunan yüksek düzeyde potasyum kasların çalışmasına etkilidir, krampla mücadele için çok iyidir, düşük kan basıncı sağlamada yardımcı olur. Bünyesindeki triptofan ile stres ve depresyona karşı destek sağlar. Bakır, magnezyum, manganez gibi mineraller de içerir. Antioksidan ve vitamin B6 için iyi kaynaktır. Çözünür diyet lifi oranı ile kabızlığı önlemede yardımcı olur.

KİVİ

C vitamini deposu kivi, Karadeniz ve Akdeniz'in nem açısından uygun bölgelerinde üretilebiliyor. Polifenol, karotenle antioksidan kaynağıdır, E vitamini ve özellikle de C vitamini yönünden zengindir, kalsiyum ve K vitamini için yüksek kaynaktır, lifli yapısı ile kabızlık önlemek için de önerilir.

ANANAS

Ananas, pektin gibi hem çözünür ve çözünmez lif içerir. İnflamasyonu azaltmaya yararlı enzim, protein sindirimine yardım eder, kan pıhtısı oluşumunu engeller, yağ yakma özelliği vardır. İdrar söktürücü etkisiyle, vücuttaki toksinlerin atılmasına katkı sağlar. Ananas, kan damarları, cilt, organlar ve kemikleri korumaya ve vücudun kolajen sentezi için C vitamini sağlamak için iyi bir seçimdir. A vitamini ve beta karoten içeriği ile gözlerinizi sağlıklı olmasına yarar. Ayrıca, ananas, magnezyum deposudur ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasını arttırır.

HİNDİSTAN CEVİZİ

Yağ ve protein oranı oldukça yüksektir, sert olan kabuğu nedeniyle yemesi zor olduğu için çok tercih edilen bir meyve değildir, kurutup rendeleyerek pastalarda, tatlılarda kullanılır. Suyu bünyesinde doğal şeker ve mineralleri bulundurur ve yağ içermez. Bir bardağı 46 kaloridir. İçerdiği mineraller nedeniyle kutulanarak da satılmaktadır. Hindistan cevizi sütü ise Hindistan cevizinin etli beyaz kısmından yapılır, kalorisi oldukça yüksektir.

PAPAYA

İçeriğindeki enzimler ile papaya sindirim için çok yararlıdır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanında, diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkı sağlar. A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağıdır. Orta boydaki bir papaya yaklaşık 54 kaloriye sahiptir.

MANGO

İçerdiği B, C ve E vitaminleri, beta karoten, niasin, demir, potasyum, kalsiyum ve fosforun yanı sıra, yüksek bitkisel lif oranı ile sağlık için birebirdir. İçeriğindeki enzimler proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Düşük kaloriye ve yüksek lif oranına sahip ideal bir diyet meyvesidir. Vücudun vitamin A'ya dönüştürdüğü beta karoten oranı mangoda oldukça yüksektir. Ayrıca bir antioksidan olan C vitaminin de iyi bir kaynağı olan mangonun bir orta boyu yaklaşık 97 kaloridir. Mangodaki pektin oranı yüksektir ve kandaki kolesterolü dengelemeye yardımcı olan çözünebilir posa içerir.

AVOKADO

A ve C vitamini, E ve B6 vitamini ile demir, magnezyum ve potasyum kaynağı olan folattan zengin meyveler arasındadır. Oldukça yüksek oranda protein içerir. Avokadonun 100 gramında yaklaşık olarak 180 kalori bulunur. Bu kalori değerini, dokusunda yüksek oranda yağ bulunmasına borçludur. Kalp ve damar sağlığını ve bağışıklığı güçlendirir. Tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Avokadonun yağı ise cildi beslemekle birlikte kırışıklıkları önler.

ÜLKEMİZDE YENİ YETİŞTİRİLMEYE BAŞLANAN MEYVELER

PEPİNO

Ana vatanı Peru olan bu meyve, kavun aromalı, eti sulu ve ince kabukludur. Yüksek oranda potasyum içerir. A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı korur. C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada etkili olur.

GUAVA

Armut büyüklüğünde, zengin likopen değeri olan bir tropikal meyvedir. Zengin C vitamini kaynağı olması ve lifli yapısı ile tercih edilir. Kolesterol içermez ve içeriğindeki karbonhidrat miktarı azdır daha az şeker içerir. Diyabet hastaları için iyi bir meyve seçeneğidir.

POMELO

Greyfurt portakal karışımı turunçgiller ailesinden kavun büyüklüğünde onlardan biraz daha tatlı tropikal bir meyvedir. Kalın kabuğun altındaki hesperidin, kılcal damarların yapısını kuvvetlendirir. Kalorisi düşüktür, lifli yapısı ile tokluk sağlar. C vitamini ve potasyum içeriği yüksektir.

KUMKUAT

Turunçgillerden bir tür narenciye çeşidir. C vitamini bakımından zengin olan kumkuat, içinde protein bulunan bir meyvedir. Her biri, iri bir üzüm ebadında olan bu meyve kabuğu ile yenebilir. Kabuklarını yerken ağzınıza şekerli bir portakal tadı gelir.

LİME

Lime ya da misket limonu olarak da bilinen yeşil limon, son dönemin trend meyvelerinden biri haline geldi. Dünya mutfaklarının birçoğunda yemekler ve tatlılarda kullanılıyor.

GOJİ

Parlak kırmızı renkteki meyveleri yumuşak, sulu ve tatlıdır. En önemli özelliklerinden biri içeriğindeki proteindir. Glisemik indeks değeri 29 olan goji, diyette iken rahatlıkla tüketilir, kan şekerini ani olarak yükseltmez.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.