Bayram süresinde beslenme önerileri

Bayram süresinde beslenme önerileri
Ramazan ayında zengin iftar sofralarınızın ardından aldığınız kilolara bayram süresinde yenilerini eklemek istemiyorsanız aşağıdaki önerileri okumanızda büyük fayda var.

Bir aylık oruç döneminin ertesinde aşırı yemek yemeğe eğilim artar. Ramazan boyunca değişen yemek saatleri ve öğün sayısı ister istemez metabolizmayı yavaşlatır. Gece geç saatlere kadar yeme düzeni, yemek ertesinde fiziksel aktiviteye zaman olmaması, hareketsizlik, tartıda kilo yönünde artış göstermeyenlerde bile vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Bayramda metabolizma iki ana öğün düzeninden yeni çıkmıştır ve eski yemek düzenine henüz hazır değildir. Hem öğün sayısının artması, hem yenilen miktarların artması, bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler derken kilo almak kaçınılmaz olur.

BAYRAM SABAHI DOYURUCU BIR KAHVALTI İLE GÜNE BAŞLAYIN

Bayram sabahı güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile güne başlayın. Tam buğday ekmeği veya çok tahıllı 2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir veya taze kaşar peyniri (az tuzlu ve az yağlı)+haşlanmış yumurta+salatalık+domates ile hazırlanmış bir kahvaltı yapabilirsiniz. İlerleyen saatlerde muhtemelen ikram edilen tatlıları yiyeceğinizi düşünerek zeytin, tereyağ, reçel veya bal yemenizi önermiyorum.

BAYRAM ZİYARETLERİNDE AÇ OLMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir ama ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. Üç saatlik aralarla meyve+yoğurt, fındık+meyve atıştırarak iştahınızı kontrol etmelisiniz. Bayram ziyaretine gittiğiniz bir yerde tatlı yerseniz, diğerinde sadece kahve için yanında ise 1 badem şekerine izin var.

PROTEİNLİ BESİNLERLE KAN ŞEKERİNİZİ DENGEDE TUTUN

Aşırı tatlı tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Çabuk acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Kan şekerinizi proteinli bir besin tüketerek dengede tutmanız gerekir. Örneğin 2 kuru kayısı+2 ceviz/fındık+1 bardak ayran+kepekli galeta, 1 elma+ 6 badem/fıstık gibi... Aksam yemeğinde ise bol salata veya sebzeli çorba veya yoğurtla birlikte yiyeceğiniz haşlanmış sebzeler ile daha çabuk doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Akşam yatmadan önce 1 kutu probiyotik yoğurt yemeniz sindiriminizi de rahatlatır.

TATLI YERİNE MEYVE İKRAMI

Tatlı olarak hamur işi ve şerbetli olanlar yerine sütlü olanları hazırlayabilirsiniz. Bu sıcak günlerde karpuz ve kavunu kaşıkla yuvarlak toplar halinde çok sık ve farklı bir şekilde sunabilirsiniz ya da ananas, muz, kivi ile tropik bir meyve tabağı hazırlayıp üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz. Dondurma eşliğinde sunabileceğiniz sakızlı muhallebi, armut ve şeftaliyi hafifçe pişirerek, orman meyveli sosla sunmak ya da püre haline getirip dondurarak hazırlayacağınız buzlu meyve ikramı, dilim dilim kesip gülsuyu ve pudra şekeri ile geleneksel bir tatlı olarak su muhallebisi veya taze incirin içine, taze ceviz koyarak ikram edeceğiniz bir meyve tabağı hazırlayabilirsiniz.

HAŞLAMA ET, BUHARDA SEBZE VE HAFİF MEZELER

Bayram sofralarında ağır yağlı kızarmış soslu et yemekleri, soğanın kavrulduğu zeytinyağlı dolmalar, elde açma yağlı börekler yerine haşlanmış et, yanında buharda pişmiş sebzeler hazırlayabilirsiniz. Kabak bayıldı, közlenmiş patlıcan ve biber, yoğurtlu semizotu salatası gibi mezeler, taze fasulye gibi çok az zeytinyağı ilave ederek hazırlanan sebze yemekleri, 1/2 yufka ile yağsız olarak teflon tavada yapılan gözleme veya fırında pişireceğiniz lor peyniri veya dil peyniri ile dereotu, nane, yeşil soğan gibi taze yeşillikler ya da kabak sufle gibi yiyeceklerle lezzetli, daha düşük kalorili, hafif ve sağlıklı mönüler oluşturabilirsiniz.

BANU KAZANÇ
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.